Între lumi


Finalizat în anul 2018, după mai bine de un deceniu și mai multe variante de punere în pagină, romanul autobiografic „Între lumi” este o poveste despre iubire, iluzie și moarte. Am pornit de la intenția de a recupera memoria lui Felix Anton Rizea, pe care nu am încetat nicio clipă să îl iubesc. Realizând că nu mă pot substitui scurtei și tulburătoarei lui existențe, treptat, povestea mea a devenit un roman în mod asumat subiectiv, în care scrisorile lui Felix și trăirile mele, rememorate și decantate în timp, s-au împletit cu realitatea virtuală a celebrul joc World of Warcraft. Jocul, în general, este mai mult decât un substitut al realității, e o auto-terapie, o formă de sublimare prin care ne ordonăm valorile și ne limpezim strategiile de supraviețuire, chiar dacă nu suntem dispuși să o recunoaștem. Cartea este însoțită de un audiobook realizat cu ajutorul generos al actriței Cătălina Mustață, care a dăruit poveștii noastre de dragoste vocea sa de excepție.

Doina Popescu face pe Facebook o primă cronică succintă a acestei cărți, impecabil realizată de Editura „Scrisul Românesc”. Deși e prietena mea peste ani și evenimente, nu are printre însușirile sale pe aceea de a fi îngăduitoare cu scriitorii și scriiturile, drept care, îi mulțumesc și meditez la ce spune despre carte și, implicit, despre mine.

Citez:

„Mă bucur mult c-a ieșit din tipar cartea Ligiei. Mă bucur și că prietena mea (de aproape o jumătate de secol) n-a cedat pur și simplu tentației autobiograficului, ci a luat distanță de el, asamblându-și autoficțiunea într-o construcție contrapunctică, în care a alternat scene tandru-abrazive din viață reală cu virtualitățile unui celebru joc de calculator. Poate mai mult chiar decât jocul online, viață reală a eroilor, atât cât este ea evocată de Ligia Rizea, se constituie într-o serie de posibilități excepționale, subminate însă – brutal uneori, insidios în alte dați -, mai ales de ceea ce italienii numesc, atât de sugestiv, “la gioia de vivere pericolosamente”. O viață trăită cu pasiunea jucătorului, într-un vârtej de autenticitate, impredictibilitate, vulnerabilitate și forță. Rămânând la citatele în italiană, n-am nicio îndoială că, pentru o vreme, Ligia și Felix au format “la coppia più bella del mondo”. Un cuplu care a traversat dramatic, exemplar, ceaușismul și ceea ce a urmat imediat după răsturnarea regimului comunist. A rămas o iubire pe care – cum spune un clișeu – numai în romane o mai poți găsi și din care, paradoxal, în ciuda uriașelor și repetatelor pierderi, Ligia a ieșit învingătoare.” (Doina Popescu, 8 mai la 03:05 , 2021)

Lasă un comentariu